Обов'язкове ЗНО з іноземних мов з наступного року не вводитимуть

02.07.2016 20:31

Обов'язкове ЗНО з іноземних мов з наступного року не вводитимуть

За результатами засідання Колегія Міністерства освіти і науки України ухвалила рішення відкласти введення нового формату зовнішнього незалежного оцінювання з іноземних мов (ЗНО) ще на один рік. Про це повідомляє у статті на «Українській правді. Життя» директор середньої школи №148 міста Києва Сергій Горбачов, який є одним із членів Колегії.

Рішення було ухвалене на підставі апробаційного ЗНО, проведеного цього року, з тієї причини, що підготувати й провести всеохопне тестування з іноземних мов, «яке б перевіряло принаймні три з чотирьох базових навичок володіння іноземною мовою: читання, письмо, розуміння на слух, говоріння», складно.

Зокрема, директор Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Вадим Карандій зазначив, що говоріння «перевірити під час масового тестування надзвичайно складно, практично неможливо», оскільки ефективність оцінювання цього аспекту мовлення значною мірою залежить від фаховості особи, яка має спілкуватись із абітурієнтом, та екзаменатора.

Директор УЦОЯО навів цікаву статистику виконання тестових завдань з іноземних мов. Як видно із графіків, лише англійська мова користувалася в абітурієнтів популярністю, а з решти мов кількість охочих пройти тестування в новому форматі навіть не зрівнялась із плановими показниками.